Om klimatsmart matlagning
Matlagningskurser
Det pratas mycket om mat och miljö samtidigt som det är svårt med alla beslut. Ska det vara närodlat eller är det viktigare med ekologiskt? Är det ok att äta kött? Vilket typ av kött? Hur mycket? Tillsammans reder vi ut frågetecknen och tydliggör hur vi påbörjar processen mot klimatneutral mat.
I den praktiska delen lagar vi mat tillsammans efter recept som jag komponerat. Under matlagningen hjälper jag till med avsmakning och kommer med feedback, vi hjälps åt att få maten riktigt god! Det finns alltid utrymme för att vara kreativ och komma med egna idéer om man vill det. Vi äter tillsammans och knyter ihop teoridelen med avsmakningen.
Ibland håller jag kurser som är öppna för allmänheten men det går även att boka mej för ett slutet sällskap.
20 maj, 17.00-20.00 i Bergs bygdegård utanför Lerdala. Mer info och anmälan här.
23 maj, 17.00-20.00 i Bergs bygdegård utanför Lerdala. Mer info och anmälan här.
Föreläsningar
Jag skräddarsyr föreläsning efter tillfälle men generellt handlar mina föreläsningar om att guida kring vegetarisk och vegansk matlagning samt ge information om vad klimatsmart matlagning är.
Svårigheten många tycker med vegetarisk matlagning är att välja proteinkälla samt att få in umami i maten - vilket är det som gör att vi säger mmmmmh när vi smakar på den och man vill äta mer. Jag ger tips och inspirerar så att lyssnaren vågar gå hem och testa nytt!
Föräläsning och avsmakningsmeny
Samtidigt som jag håller en föreläsning serveras olika smårätter där lyssnarna får information om hur jag har tänkt när jag har komponerat rätterna. Jag beskriver hur rättens smakbild ser ut och varför jag valt just de råvaror och om det går att ersätta med något annat. Föreläsningen fokuserar på vegetarisk och vegansk matlagning och vad man bör tänka på när man komponerar en vegetarisk måltid hemma: proteinkälla, smakbild och texturer.
Meddelande från kursdeltagare
"Tack för att du delade med dig av dina kunskaper genom att ordna matlagningskursen!
Det blev en trevlig och god lördag! Upplägget med liten frukost, teori, praktik och sist avsmakning var genomtänkt. Jag har inget som jag tycker att vi skulle gjort annorlunda. Du gav små tips under våran matlagning som jag tyckte var bra. Bl.a. vegansk aioli. Kikärtsspadet har jag slängt förut, men ändrar på det nu. Jag försöker att bli modigare med smaksättningar och kryddning.
Lycka till med ditt jobb! Det kommer säkert att gå bra för dig med ditt orädda,kloka och trevliga sätt".
/Eva
"Jag var mycket nöjd med kursen, kände mig inspirerad att prova nya saker och kände att jag fick tips, nya idéer och lära mig saker jag inte visste innan".
/Lina
Kontakta mej gärna om du är nyfiken om det här kan passa din verksamhet eller ditt kompisgäng. Jag skräddarsyr gärna och tar inte extra betalt för att göra det personligt!
Priserna varierar beroende på vad som efterfrågas, hur stora sällskap det rör sej om och vilken lokal som ska hyras. En kurs som är öppen för alla brukar vanligtvis kosta 1200 kr för en heldag, inklusive mat och teorihäfte.